JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert wil nog voor zijn aftreden tot een vredesakkoord komen met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat zei een naaste medewerker van Olmert donderdag.

De premier maakte een dag eerder bekend niet opnieuw een gooi te doen naar het leiderschap van zijn partij Kadima. Die kiest op 17 september een opvolger voor Olmert.

Hij treedt dan af als premier om plaats te maken voor de nieuwe Kadima-leider, zodat die een nieuwe regering kan vormen.

Vredesoverleg

Tot er een nieuw kabinet is blijft Olmert aan als interim-premier. In de tussentijd kan hij doorgaan met het vredesoverleg met de Palestijnen.

Olmert wil "een akkoord bereiken met de Palestijnen in de tijd die hem rest", zei de functionaris. Waarnemers twijfelen of Olmert de politieke steun nog heeft om een dergelijk akkoord uit te onderhandelen.

Corruptie

Olmert vertrekt omdat hij verdacht wordt van corruptie. Hij is nog niet aangeklaagd en ontkent iets fout te hebben gedaan. De politie verhoort hem vrijdag voor een vierde keer.

Binnen Kadima is het besluit van de premier om niet terug te keren positief ontvangen. Minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni en minister van Transport Shaul Mofaz zijn de voornaamste kandidaten om hem op te volgen als Kadima-leider.

Verkiezingen

Oppositieleider Benjamin Netanyahu van Likud pleit intussen voor vervroegde verkiezingen. De rechtse politicus zei dat de regering verantwoordelijk is voor "een reeks van mislukkingen".

In de opiniepeilingen staan regeringspartijen Kadima en Arbeidspartij al langer op verlies, terwijl Likud als winnaar uit de bus zou komen. Nieuwe parlementsverkiezingen staan gepland voor volgend jaar.