UTRECHT - De Stichting Alcoholpreventie heeft de supermarkten donderdag opgeroepen geen alcoholhoudende energiedrankjes te verkopen. Volgens de stichting worden de schadelijke gevolgen van alcohol vergroot, wanneer het wordt gedronken in combinatie met een energiedrankje.

STAP signaleert dat, in navolging van andere landen, ook in Nederland alcoholhoudende energiedrankjes in opkomst zijn. Vooral jongeren drinken de mixdrankjes.

Onderzoek wijst uit dat de combinatie van alcohol en energiedrank leidt tot een verhoog alcoholgebruik en ander risicovol gedrag, zo waarschuwt STAP.

CBL

Het CBL, de koepelorganisatie voor supermarkten, wijst erop dat de mixdrankjes een legaal product zijn en vrij mogen worden verkocht.

De supermarkten letten er wel op dat de alcoholhoudende drankjes niet worden verkocht aan jongeren onder de 16. "Wij nemen onze verantwoordelijkheid ten aanzien van de leeftijdsgrens", aldus een woordvoerster.

Controle

Supermarkten gaan in het najaar de controle op de leeftijd intensiveren door iedereen die er jonger uitziet dan twintig naar een legitimatie te vragen als zij alcohol willen kopen.

De maatregel moet voorkomen dat jongeren die er ouder uitzien, toch drank kunnen kopen, terwijl ze nog geen 16 (of 18 voor sterke drank) zijn.