WASHINGTON/BAGDAD - In hun derde grootscheepse operatie tegen aanhangers van het verdreven Iraakse regime, hebben Amerikaanse militairen ruim zestig personen opgepakt. Bij de arrestanten gaat het om vermeende leden van de vroegere regeringspartij Baath en terroristen, verklaarde het Amerikaanse Centrale Commando zondag.

Bij de militaire acties ten noorden van de hoofdstad Bagdad, Operation Sidewinder gedoopt, namen de Amerikanen ook talrijke wapens en militaire documenten in beslag. In de streek genoot oud-president Hussein brede steun.

Verder noordelijk in Mosul hielden de Amerikanen zaterdag bij huiszoekingen vijftien personen aan. Het betrof hier aanhangers van een radicaal islamitische leider.

De militaire campagnes moeten een einde maken aan de bijna dagelijkse aanvallen op troepen van de Verenigde Staten. Als gevolg van gewapend Iraaks verzet stierven sinds begin mei zeker 22 Amerikaanse militairen. Pas als alle Saddam-aanhangers gedood of gevangen zijn, lopen de Amerikanen geen gevaar meer, stelde de Amerikaanse bewindvoerder voor Irak, Paul Bremer.