WASHINGTON - De wereldtournee die de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama vorige week maakte, heeft hem geen noemenswaardige winst opgeleverd in de Amerikaanse opiniepeilingen.

De Democraat leidt zijn Republikeinse rivaal met 51 tegen 44 procent, aldus een onderzoek in opdracht van nieuwszender CNN.

De peiling was gehouden na terugkomst van Obama. Die deed onder meer Afghanistan, Irak, het Midden-Oosten en de Europese steden Berlijn, Parijs en Londen aan. In Berlijn sprak hij voor circa 200.000 mensen en spraken media van 'Obamania'. Een maand geleden leidde Obama in de peilingen met 50 procent, tegen 45 voor McCain.

Ervaring

De reis was bedoeld om Obama's buitenlandse ervaring op te vijzelen. De peiling lijkt uit te wijzen dat een meerderheid van de kiezers McCain nog steeds het meest vertrouwt als het gaat om nationale veiligheid.

De Republikeinen, die vorige week veel minder media-aandacht kregen dan de Democraten vergelijken Obama in een nieuw tv-spotje met de sterren Britney Spears en Paris Hilton - die vooral bekend zijn van hun uitglijders in hun privé-leven. De beelden worden gecombineerd met plaatjes van Obama's toespraak in Berlijn.

Celebrity

"Het leidt geen twijfel dat Obama de grootste celebrity in de wereld is, maar is hij ook klaar om leiding te geven", vroeg een medewerker van McCain zich af. "Het antwoord is nee." Obama sneerde terug dat McCain blijkbaar alleen kan vertellen waar hij tegen is. "Laat hem eens vertellen waar hij voor is."