SCHEVENINGEN - De Dierenbescherming probeert donderdag op Scheveningen strandgasten attent te maken op wat een warme dag voor hun huisdier betekent. Een team van ongeveer tien man deelt flyers uit, gaat gesprekken aan en geeft tips.

"Het is triest wanneer een hond bezwijkt door de hitte, maar wat het dubbeltriest maakt, is dat je onderhand mag verwachten dat mensen weten dat een auto bloedheet wordt in de zon", zei Frank Dales directeur van de Dierenbescherming.

"Mensen onderschatten het risico vaak en vergelijken een hond met zichzelf in een auto, maar een hond kan niet zoveel transpireren als een mens. Hierdoor raakt hij sneller oververhit en is de overlijdenskans groot."

Konijnen

Honden uit de auto. Konijnhokken in de schaduw. Geef je dier voldoende water. Het zijn logische handelingen om onnodig dierenleed op warme zomerdagen te voorkomen. De eerste dieren zijn alweer bezweken aan de hitte, waaronder drie honden de afgelopen dagen.

Wat te doen bij het zien van een oververhitte hond in de auto? "Direct de politie bellen", zei Dales. "Maar wat veel mensen niet weten, is dat ze bij een echt noodgeval een ruitje mogen intikken. Het is namelijk een burgerplicht om mens of dier te redden." Dales raadt wel aan het in overleg met de politie te doen om problemen met de eigenaar te voorkomen.