BELGRADO - De Bosnisch-Servische ex-president Radovan Karadzic zal donderdag voor het Joegoslavië-Tribunaal gebruik maken van de mogelijkheid om dertig dagen uitstel te vragen.

Dat heeft een van zijn advocaten, Svetozar Vujacic, woensdag gezegd tegen de Belgradose omroep B92.

Volgens de advocaat zal Karadzic, die van oorlogsmisdaden wordt verdacht, zich tijdens zijn eerste verschijning voor het Joegoslavië-Tribunaal niet schuldig of onschuldig verklaren aan de aanklachten.

De advocaat bevestigde tegen B92 dat het bezwaarschrift tegen de uitlevering van Karadzic, waarop de rechtbank in Belgrado sinds afgelopen vrijdag zat te wachten, nooit is geschreven. De verspreiding van het gerucht over dat bezwaarschrift maakte volgens hem deel uit van de strategie van de verdediging.

Voorwaarde

Volgens de Servische televisie heeft Karadzic bewijzen dat de voormalige Amerikaanse topdiplomaat Richard Holbrooke hem in 1996 heeft toegezegd dat hij niet zal worden uitgeleverd. Voorwaarde was dat Karadzic zich uit alle openbare functies zou terugtrekken. Inderdaad heeft Karadzic in 1996 zijn functie als president van Republika Srpska overgedragen.

Holbrooke onderhandelde destijds met de strijdende partijen waardoor in 1995 een einde kwam aan de oorlog in het voormalige Joegoslavië. Over het akkoord dat Karadzic destijds met Holbrooke zou hebben gesloten, doen al jarenlang geruchten de ronde. Diverse regeringsfunctionarissen van Republika Srpska hebben het bestaan van de overeenkomst bevestigd.

Het bestaan ervan zou verklaren waarom Karadzic nooit in Bosnië is opgepakt toen dat nog kon. Waarnemers menen dat Karadzic dit mogelijk zal meenemen in zijn verdediging.