AMSTERDAM - De SP heeft woensdag opnieuw Kamervragen gesteld over het vakantiehuis in Mozambique dat kroonprins Willem-Alexander en prinses Maximá willen laten bouwen.

Volgens weekblad HP/De Tijd zijn plaatselijke bestuurders omgekocht met een gratis huis.

Haven

Er worden vakantiehuizen en een vijfsterrenhotel gebouwd. Voor de plaatselijke bevolking komen er onder meer scholen en een haven.

Om hen gunstig te stemmen zouden het lokale stamhoofd, diens assistent, de lokale regeringsbeambte en de politiechef ieder een huis cadeau hebben gekregen van de projectontwikkelaar, een Zuid-Afrikaans bedrijf.

Niet ongebruikelijk

Volgens een woordvoerder van de anticorruptieorganisatie Transparency International is dat weliswaar niet ongebruikelijk in Afrika, maar blijft het omkoping.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) weten of het prinselijk paar inderdaad betrokken is bij het project op Machangulo. Volgens Irrgang zou dat onverstandig zijn.

Corruptie

"Dit riekt aan alle kanten naar corruptie en omkoping", stelt het Kamerlid. "Als westerse bedrijven de Afrikaanse cultuur als excuus gebruiken om smeergeld te betalen, wordt de corruptie in Afrika alleen maar erger." Samen met zijn fractiegenoot Harry van Bommel heeft Irrgang al eerder vragen gesteld over de betrokkenheid van het prinselijk paar bij het bouwproject in Mozambique. Die zijn nog niet beantwoord.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) kon woensdag geen commentaar geven.