AMSTERDAM - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een resolutie aangenomen waarin zwarte Amerikanen verontschuldigingen wordt aangeboden voor de misdaden die onder de slavernij en de segregratiewetten tegen hen zijn begaan.

De resolutie werd ingediend door een Democraat uit Tennessee, Steve Cohen, die momenteel als enig blank Congreslid een overwegend zwart district vertegenwoordigt. Cohen werd in 2006 de eerste blanke die in ruim dertig jaar in Memphis won.

Handopsteken

Cohen moet zijn zetel volgende week verdedigen tegenover zwarte rivalen en met het indienen van de resolutie hoopte hij kennelijk kiezers op zijn hand te krijgen. De resolutie werd met handopsteken aangenomen. Voorzitster Carolyn Cheeks Kilpatrick van de Black Caucus, de vereniging van zwarte Congresleden, sprak van 'een mijlpaal in de inspanningen van de natie de fouten uit het verleden te herstellen'.

Vijf Amerikaanse staten boden eerder verontschuldigingen voor slavernij aan, maar het was woensdag de eerste keer dat dit gebeurde door Congresleden. In het verleden struikelden moties van deze aard door bezorgdheid over mogelijke eisen voor herstelbetalingen.

Het bureau van Cohen zei dat de resolutie pas in stemming was gebracht in het Huis, nadat was vernomen dat een gezamenlijke resolutie in het Huis en de Senaat onhaalbaar was. In Cohens resolutie wordt niet ingegaan op de kwestie van compensatie. Wel wordt gesteld dat het Huis zich verplicht de gevolgen van de misdaden tegenover zwarte Amerikanen te rectificeren.