JERUZALEM - De Israëlische strijdkrachten beginnen zondagvond zich terug te trekken uit de Gazastrook. De operatie begint in het gebied rond Beit Hanoun. Dit melden de commandant van de Israëlische strijdkrachten in de Gazastrook, Gad Shamni, en de Palestijnse generaal Abd al-Raziq al Mejeida zondag afgesproken, zo meldde de Israëlische krant Haaretz zondag op zijn internetsite.

Er blijven in het gebied Israëlische militairen achter bij joodse nederzettingen. Verder is afgesproken dat Israël de Palestijnen zal inlichten over militante groeperingen die aanslagen voorbereiden. De Palestijnse veiligheidsdiensten krijgen dan een kans in te grijpen voordat Israëlische militairen in actie komen om mogelijke daders te liquideren.

Volgens de Israëlische radio hebben de Palestijnen niet met zoveel woorden beloofd dat zij de ‘terroristische infrastructuur’gaan ontmantelen. De Palestijnse minister van Veiligheidszaken Dahlan had echter al eerder beloofd serieus werk te maken van terrorismebestrijding en illegaal wapenbezit te gaan aanpakken.

Israël heeft toegezegd meer werkvergunningen voor Palestijnen beschikbaar te stellen en de reisbeperkingen tussen de Palestijnse gebieden en Egypte en Jordanië te verlichten.

Israëlische en Palestijnse brigadecommandanten overleggen zondagmiddag nader over de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het gebied. Waarschijnlijk medio komende week spreken Israël en de Palestijnen elkaar over terugtrekking van de Israëlische troepen uit het gebied rond Bethlehem.