PEKING - De hongersnood die Noord-Korea in zijn greep houdt, is zeker zo erg als die in de jaren negentig. Toen kwamen naar schatting een miljoen mensen om het leven door een gebrek aan voedsel.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN breidt de voedselhulp uit.

Dat heeft de directeur van het WFP in Noord-Korea woensdag in de Chinese hoofdstad Peking gezegd. Door de uitbreiding kunnen in plaats van 1,2 miljoen mensen, meer dan 6,4 miljoen hongerige monden worden gevoed.

Het land met 23 miljoen inwoners heeft zeker tot oktober volgend jaar hulp nodig. Dan is de oogst binnen en zou de hulp mogelijk kunnen worden verminderd.

Gras

Volgens de directeur eet de helft van de Noord-Koreanen nu voedsel uit het wild, zoals gras en wortelen. Tussen de vijf miljoen en zes miljoen inwoners hebben direct voedselhulp nodig, stelt hij. De voedselhulp zal ongeveer 500 miljoen dollar (320 miljoen euro) gaan kosten.

Spoedig

In juni leverden de Verenigde Staten namens het WFP al 400.000 ton voedsel af in Noord-Korea. Meer voedsel is spoedig nodig, aldus het WFP. Ook zoekt het VN-programma 20 miljoen dollar (13 miljoen euro) om de voedseltransporten te organiseren.

De honger in Noord-Korea wordt veroorzaakt door hoge voedselprijzen en verwoestende overstromingen die vorig jaar de oogst vernielden.