DEN HAAG - Een zeer zware gasexplosie heeft zaterdagmorgen een ravage aangericht in zes winkel- en woonpanden aan de Herman Costerstraat, naast de Haagse Mart in Den Haag. Acht mensen raakten zwaargewond, acht anderen liepen lichte verwondingen op. De politie is zondag begonnen met technisch onderzoek in de verwoeste panden. De gemeente verwacht dat maandag de eerste voorlopige resultaten van dat onderzoek bekend worden.

Instortingsgevaar

De hulpdiensten konden de gewonden zaterdag relatief snel uit het zwaar beschadigde pand halen. De zoekactie werd gestaakt toen bleek dat er nog gas lekte en dat het gebouw op instorten stond. Dankzij de inzet van speurhonden kon ruim vier uur na de explosie nog een tienjarige jongen uit het puin worden gehaald.

In de avond kon de brandweer het gebouw weer in om verder te zoeken naar slachtoffers. De zoekactie werd pas in de late uurtjes afgebroken, zonder dat er nog slachtoffers werden gevonden. Ook werd begonnen met het opruimen van het puin. De kelder, waar de explosie zich voordeed, stond vol met water en is leeggepompt.

Levensgevaar slachtoffers

Drie slachtoffers van de gasexplosie zaterdag in Den Haag liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Van zes anderen is de situatie stabiel. Zeven gewonden die werden opgenomen zijn inmiddels naar huis. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Den Haag zondag gezegd.

Burgemeester Deetman van Den Haag had eerder op de dag al gezegd dat hij niet verwachtte dat er nog slachtoffers onder het puin zouden liggen.