ROTTERDAM - Het transport van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic van Servië naar de gevangenis in Scheveningen is in de nacht van dinsdag op woensdag met veel veiligheidsmaatregelen uitgevoerd.

De Servische autoriteiten haalden de vermeende oorlogsmisdadiger woensdagochtend in alle vroegte uit zijn cel in Belgrado en brachten hem in een konvooi naar een luchthaven. Daar vandaan werd hij op het vliegtuig gezet naar Nederland.

Het vliegtuig met Karadzic landde uiteindelijk iets voor 06.30 uur op Rotterdam Airport, waar het vanaf de landingsbaan door twee voertuigen met speciale eenheden van de marechaussee naar een hangar werd begeleid. Het vliegtuig werd direct naar binnen gereden. Daarna begon een waar schimmenspel.

Om de hangar stond zware beveiliging. Enige tijd gebeurde er helemaal niets. Opeens reden twee zwarte busjes met zwaailichten vanaf de hangar weg en verlieten het vliegveld. Korte tijd later arriveerden deze voertuigen in de gevangenis van Scheveningen.

Auto's

Vervolgens werd het weer stil, maar bleef de afzetting op de luchthaven in Rotterdam gehandhaafd. Vlak voor 07.30 uur reden opeens een zwarte en twee zilvergrijze auto's met grote snelheid over het platform en verlieten het vliegveld.

Kort daarna werd een politiehelikopter uit de hangar gesleept, waar Karadzic was ondergebracht. Het toestel steeg snel op en kreeg begeleiding van een andere helikopter van de politie die al voor de hangar klaarstond. Zodra de twee helikopters waren vertrokken, werd de afzetting op Rotterdam Airport opgeheven.

Uiteindelijk bleek de van oorlogsmisdaden verdachte Karadzic per helikopter te zijn overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Hij arriveerde daar kort voor 08.00 uur