GAZA STAD - Het kan nog wel twee of drie dagen duren voordat de drie radicale Palestijnse groeperingen het eens zijn over het staken van aanslagen op Israëlische doelen. Dit heeft adviseur Nabil Abu Rudeina van de Palestijnse president Arafat zondag gezegd.

Een woordvoerder van de Fatahbeweging van Arafat had eerder op de dag al gezegd dat de aankondiging van de verwachte wapenstilstand door de drie organisaties, die zondag zou plaatsvinden, uitgesteld zou worden wegens meningsverschillen over de formulering van de tekst.

Fatah zou per se willen dat in de tekst wordt verwezen naar het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten. De andere groeperingen -Hamas en Islamitische Jihad- zouden daar tegen zijn.

Geen bereidheid

De Al-Aqsa Martelaren Brigades op de Westelijke Jordaanoever hebben laten weten dat zij zich helemaal niet gebonden achten aan een wapenstilstand ‘omdat die niet leidt tot verwezenlijking van onze nationale onafhankelijkheid en de vrijlating van onze gevangenen’.

Rice overlegt in Jeruzalem

De veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Bush, Condoleezza Rice, heeft zondagochtend in Jeruzalem met de kabinetschef van de Israëlische premier Sharon en de Palestijnse minister van Financiën gesproken. De drie spraken volgens de Israëlische radio over civiele problemen. Waar de ontmoeting plaatsvond, is niet bekendgemaakt.

Later op de dag ontmoet Rice de Israëlische premier Sharon en diens naaste medewerkers, onder wie zijn militaire attaché generaal Yoav Gallant en zijn politiek adviseur Shalom Tourdjman. Verder zijn er ontmoetingen met minister van Buitenlandse Zaken Shalom Silvan en minister van Defensie Shaul Mofaz.

Onmoeting Abbas

Rice ontmoette zaterdag de Palestijnse premier Mahmoud Abbas. Daarbij waren volgens Palestijnse bronnen ook de ministers Mohammed Dahlan van Veiligheidszaken en Yasser Abed Rabbo van Informatie aanwezig. Mogelijk heeft de Amerikaanse zondag opnieuw een ontmoeting met Palestijnse vertegenwoordigers.