DEN HAAG - Dertien jaar na de aanklacht wegens volkerenmoord na de val van Srebrenica, zit de Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic eindelijk achter slot en grendel. Woensdagochtend kwam hij aan in de VN-gevangenis in Scheveningen.

Karadzic zal donderdag worden voorgeleid. De zitting begint om 16.00 uur. De Nederlandse VN-rechter Alphons Orie zal de zitting leiden.

Tijdens de zitting zal de ex-president van Republika Srpska worden gevraagd zijn identiteit te bevestigen.

Ook krijgt hij gelegenheid tot opmerkingen over zijn gezondheid en de omstandigheden waaronder hij in Scheveningen wordt vastgehouden in de VN-detentie-eenheid.

Aankomst

De vermeende oorlogsmidadiger arriveerde per helikopter, nadat eerder twee geblindeerde busjes bij de strafinrichting voor verwarring hadden gezorgd. De helikopter vertrok iets voor acht uur van Rotterdam Airport, waar het Servische regeringsvliegtuig dat Karadzic vervoerde eerder was geland.

De heli landde binnen de muren van het gevangeniscomplex. Een helikopter van de politie bleef enige tijd cirkelen boven de gevangenis.

Voorwaarden

Karadzic werd uren eerder in alle vroegte uit zijn cel in Belgrado gehaald en op een vliegtuig naar Nederland gezet. Het vertrek werd mogelijk nadat een rechtbank in Belgrado had geoordeeld dat aan alle voorwaarden voor de overdracht was voldaan. Toen vervolgens het ministerie van Justitie zijn handtekening zette, waren Karadzic' waarschijnlijk laatste uren op Servische bodem geslagen.

Karadzic werd vorige week maandag gearresteerd in een bus in Belgrado. Hij bleek jarenlang een publiek leven als psychiater te hebben geleid. Doordat hij een andere identiteit aannam en zich vermomde met een lange baard en een forse grijze haardos, is hij nooit herkend. Na een tip wisten de Servische inlichtingendiensten hem plotseling wel te vinden.

Nieuw hoofdstuk

Dankzij de overdracht van Karadzic aan het Tribunaal kan nu een nieuw hoofdstuk beginnen: de vervolging van de oud-president voor moorden, martelingen en terroristische acties tegen Bosnische moslims en Bosnische Kroaten tussen 1991 en 1996. Het Tribunaal verdenkt Karadzic onder meer van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van de wetten en gebruiken van oorlog.

De eerste stap in zijn vervolging is de voorgeleiding voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, die binnen 48 uur zal moeten plaatsvinden. Karadzic zal daar moeten verklaren of hij schuldig of onschuldig is. Kiest hij ervoor niets te zeggen, dan nemen de rechters automatisch aan dat hij onschuldig pleit.

Eigen verdediging

Na deze eerste juridische procedure zal het waarschijnlijk maanden duren voor de zaak daadwerkelijk begint. Daarna kan de inhoudelijke behandeling jaren gaan duren. Karadzic heeft aangekondigd zijn eigen verdediging te willen voeren, net als ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië eerder deed. Over het algemeen is dat een tactiek die de processen niet versnelt.

Het kan weleens de laatste keer zijn geweest dat de 63-jarige Karadzic in Servië was. Behalve de jarenlange behandeling van de zaak, moet hij mogelijk een gevangenisstraf van jaren uitzitten buiten Servië.

Laptop

Karadzic heeft nog niet de beschikking over zijn laptop en stukken voor zijn verdediging. Zijn advocaat meldde woensdag dat de Bosnisch-Servische oud-president zijn in beslag genomen computer en zestig cd-roms nog niet heeft teruggekregen.

Karadzic heeft die materialen wel nodig, omdat hij zijn eigen verdediging zal voeren, aldus Svetozar Vujacic tegen de Servische zender B92.

In de laatste schuilplaats van Karadzic in Belgrado werden kort na zijn arrestatie documenten aangetroffen over zijn regime tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995). De politie ontdekte in het appartement van de vermeende oorlogsmisdadiger ook persoonlijke dagboeken, manuscripten en foto's.

Aankomst Karadzic