AMSTERDAM - Duizenden radicale nationalisten uit Servië en Bosnië zijn dinsdag met bussen naar de Servische hoofdstad Belgrado vervoerd voor een grootschalige betoging tegen de regering en de arrestatie van oorlogsmisdadenverdachte Radovan Karadzic.

http://www.nuvideo.nl/home/video/show/16424 De Servische autoriteiten zetten een groot aantal politietroepen in om een herhaling van eerdere onlusten te voorkomen waarbij onder meer de Amerikaanse ambassade het moest ontgelden.

Demonstranten

Veel demonstranten droegen grote posters van Karadzic en spandoeken met diens naam. De demonstratie genaamd Vrijheid voor Servië was georganiseerd door de Servische Radicale Partij (SRS).

De leider van de partij, Aleksandar Vucic, zei dat het protest was gericht tegen het 'verraderlijke en dictatoriale regime' van de Servische president Boris Tadic.

Ongeregeldheden

In de buurt van de pro-Karadzic-demonstratie kwam het tot ongeregeldheden. Ruim honderd oproerkraaiers, onder wie voetbalhooligans, begonnen de oproerpolitie te bekogelen met stenen en andere voorwerpen.

De politie reageerde met traangas en rubberkogels. Enkele agenten raakten lichtgewond.

Ook na de erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo in februari gingen duizenden de straat op. Toen uitte de woede zich in aanvallen op Amerikaanse vestigingen en bedrijven zoals McDonalds. De ambassade ging deels in vlammen op.

President Tadic onderstreepte dat iedereen het recht heeft te demonstreren, maar dat orde en gezag gerespecteerd moeten worden. Tadic ontving na de arrestatie van Karadzic tal van verwensingen en doodsbedreigingen.

Bezwaarschrift

Ondertussen bleef het dinsdag onduidelijk of de advocaat van Karadzic, Svetozar Vujacic, een bezwaarschrift tegen de uitlevering op de post had gedaan.

Het document was dinsdagavond nog steeds niet bij het Servische tribunaal voor oorlogsmisdaden gearriveerd, zei tribunaalwoordvoerster Ivana Ramic.

Rekken

Vujacic zei dat hij, om de zaak te rekken, het bezwaarschrift vrijdagavond op het laatst mogelijke moment aangetekend in Bosnië had gepost. De Servische posterijen zeggen het document niet te kunnen vinden.

Maandagavond zei Ramic dat, als het bezwaarschrift niet 'binnen een redelijke termijn' zou aankomen, de onderzoeksrechter van het tribunaal de knoop mocht doorhakken.

Een neef van Karadzic, Dragan Karadzic, bracht dinsdag twee zware koffers naar het huis van bewaring in Belgrado waar Karadzic wordt vastgehouden. Het transport wordt gezien als een teken dat de uitlevering aanstaande is.

Karadzic

Karadzic, de voormalige politiek leider van de Bosnische Serviërs, is aangeklaagd voor onder meer genocide in Srebrenica. Als zijn beroep door het Servische tribunaal wordt afgewezen komt de beslissing te liggen bij de Servische regering, die heeft aangegeven vastbesloten te zijn 'het internationaal recht te eerbiedigen'.