DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag een politieagent veroordeeld voor een geval van buitensporig geweld na afloop van het Oranjefeest in Pijnacker in mei 2006. Hij moet een boete van 750 euro betalen.

In totaal stonden drie politiemensen terecht voor zeven aanklachten.

Het OM eiste twee weken geleden een werkstraf en geldboetes tegen de agenten van het korps Haaglanden. Ze zouden feestgangers hebben mishandeld toen er ongeregeldheden uitbraken in Pijnacker, wegens het voortijdig eindigen van het feest. De rechtbank oordeelde dat de politie in de meeste gevallen gepast geweld heeft gebruikt.

Advocaat

Advocaat Alexander de Swarte, die de drie politiemensen bijstaat, is grotendeels tevreden over de uitspraak. Hij zei dat hij het vonnis nog moet bestuderen voordat hij weet of de veroordeelde cliënt, de 35-jarige Daniël S., voor die ene veroordeling tot een boete in hoger beroep gaat.

"De rechter heeft in bijna alle gevallen geoordeeld dat de agenten juist hebben gehandeld", aldus De Swarte. De rechtbank vonniste in zes van de zeven voorvallen tot vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging.

Dronken feestganger

De veroordeelde agent zou een dronken feestganger waarvan volgens de rechtbank geen enkele dreiging uitging, toch minimaal zeven maal geslagen hebben met de lange lat. Volgens de rechtbank was dit geweld disproportioneel. Het OM had tegen de agent een werkstraf van 150 uur geëist.

De officier van Justitie beschuldigde de man twee weken geleden ook van de mishandeling van nog twee andere feestgangers, met eveneens de lange lat en door de inzet van de politiehond. In die gevallen had de agent volgens de rechtbank echter op correcte wijze geweld gebruikt.