DEVENTER - In een overwegend bewolkt Deventer zijn zaterdag ruim tweehonderd homoseksuelen in een parade door de binnenstad getrokken. Volgens de organisatie vierden naar schatting 12.000 mensen de Roze Zaterdag mee.

”Ouders bondgenoten in homostrijd. Wij steunen hen, u toch ook?” Met twee spandoeken met deze teksten liepen ouders van homo's voorop in de lange parade door de binnenstad. “Het is een traditie dat zij de stoet aanvoeren”, zei M. Bierdrager van de Stichting Roze Zaterdag Deventer 2003. Veelal in het roze gekleed schuifelden de homo's en lesbo's aan de vele toeschouwers voorbij. In de stoet reed een praalwagen mee, alsmede enkele versierde auto's.

De Roze Zaterdag is er ook om gevoelige kwesties aan te boren. Op de informatiemarkt stond een stand van de Stichting Yoesuf, een organisatie die zich met name richt op homoseksuelen uit de moslimgemeenschap. Volgens O. Nahas van de stichting is de Roze Zaterdag belangrijk voor de “erkenning van alle homo's en lesbo's”. De stichting riep de vele belangenorganisaties in een toespraak op een landelijk steunpunt voor homoseksuelen op te richten. “Nu is de energie te veel versnipperd. We moeten onze krachten bundelen.”

H. Beerten, voorzitter van COC Nederland, wees in zijn toespraak op de gevaren van een “opkomende puriteinse golf” in het land. Volgens Beerten worden openlijke uitingen van homoseksualiteit niet langer gedoogd. Volgens hem wordt het tijd dat homoseksualiteit sociaal geaccepteerd wordt.

De politie hield extra toezicht. “Maar dat is normaal bij grotere evenementen”, aldus een woordvoerster. Er waren geen grote ongeregeldheden.

De organisatie is tevreden over het verloop. “Het is een groot feest geworden.” Ook burgemeester J. van Lidth de Jeude vond het ”een fantastisch festival waar veel energie vanuit straalt”. Volgend jaar is het evenement in Enschede.