BANJA LUKA - De Bosnisch-Servische generaal Vinko Pandurevic, die door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is aangeklaagd wegens volkerenmoord, besluit waarschijnlijk op korte termijn zich vrijwillig bij het tribunaal te melden. Dit heeft de speciale adviseur van de Bosnisch-Servische premier voor de betrekkingen met het VN-tribunaal, Sinisa Djordjevic, maandag gezegd.

In een interview met de krant Nezavisne Nivine zei Djordjevic dat eind deze week bekend zal zijn of Pandurevic naar Den Haag gaat. Hij baseert zich daarbij op 'inlichtingen van zekere personen'. Die personen bevinden zich volgens hem in Joegoslavië, maar hij benadrukte dat dat niet wil zeggen dat Pandurevic zich daar schuilhoudt.

Op 14 december heeft het tribunaal de aanklacht tegen Pandurevic openbaar gemaakt. De 42-jarige ex-commandant van de zogeheten Zvornik-brigade wordt beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De aanklachten hebben betrekking op de rol van Pandurevic bij de moord op duizenden moslims na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

Opportunistisch

De aanklacht, die al in 1998 is opgesteld, rept onder meer van "opportunistische moordpartijen" en "georganiseerde massa-executies". Pandurevic en zijn mannen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan vooropgezette vernietiging van een deel van de Bosnische moslimpopulatie.

Hij zou ook verscheidene pogingen hebben gedaan de misdaden te verbergen door de slachtoffers verdeeld over enkele plaatsen te begraven. Een aantal lichamen zou ook opgegraven zijn uit massagraven om ze vervolgens elders te herbegraven.

Krstic

Joegoslavië-Tribunaal heeft tot dusver nog maar een genocideveroordeling uitgesproken; tegen de Bosnisch-Servische generaal Krstic. Die kreeg 46 jaar cel voor zijn rol na de val van Srebrenica. Hij is in hoger beroep gegaan.