ENSCHEDE - Een 38-jarige tbs'er heeft afgelopen zaterdag tijdens een weekeindeverlof zijn vriendin bedreigd en de inboedel van haar woning in Enschede vernield. Haar ouders heeft hij mishandeld.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt. De man is zaterdagmiddag aangehouden bij de woning van zijn schoonouders, waar hij op dat moment voor problemen zorgde.

Eerder op de dag had hij zijn vriendin bedreigd, de vernielingen aangericht en elders in de stad iemand onder bedreiging van geweld sterke drank afhandig gemaakt.

Aangifte

Zijn 45-jarige vriendin en haar ouders hebben aangifte gedaan. De tbs'er is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie sprak dinsdag in een reactie van "een ernstig voorval". Hij heeft de Inspectie voor de Sanctietoepassing gevraagd dit incident mee te nemen in een lopend onderzoek naar de particuliere tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken, waar de verdachte behandeld wordt.

De inspectie doet momenteel onderzoek naar Oldenkotte, mede naar aanleiding van een recente vertrouwenscrisis tussen de directie en het personeel van die kliniek. Het tweekoppige bestuur is inmiddels aan de kant geschoven.