GENEVE - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft zaterdag de Veiligheidsraad gevraagd in te stemmen met de inzet van een internationale macht in het door oorlog verscheurde Liberia. Hij deed die oproep in een brief die is verspreid door het VN-bureau in Genève.

In de brief vraagt Annan de Veiligheidsraad snel te zorgen voor goedkeuring van de inzet van een “goed getrainde en goed uitgeruste multinationale macht onder aanvoering van een lidstaat om een grote humanitaire ramp te voorkomen en de situatie in het land te stabiliseren”.

Staakt-het-vuren

Het economische samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten (Ecowas) is bereid om in Liberia vijfduizend troepen te stationeren zodra een staakt-het-vuren stand houdt. Ook Frankrijk denkt er over militairen te sturen, zo zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin zaterdag na een bezoek aan Ghana. Dat land is momenteel voorzitter van Ecowas en in de hoofdstad Accra werken onderhandelaars al een maand lang vergeefs aan een vredesovereenkomst.

Humanitaire ramp

De belangrijkste rebellengroep, LURD, kondigde vrijdag een bestand aan om, naar eigen zeggen, een humanitaire ramp in de hoofdstad Monrovia te voorkomen. Bij gevechten tussen militairen die loyaal zijn aan president Charles Taylor en leden van LURD zijn de afgelopen week zeker driehonderd Liberianen omgekomen. De inwoners van de overvolle stad gebruikten de adempauze in de gevechten dit weekeinde om op zoek te gaan naar water, eten en vermiste familieleden.

Amerikaanse interventie

Veel landen hebben de VS de afgelopen week gevraagd om in te grijpen. Het land heeft sterke historische banden met Liberia, dat in 1847 door vrijgelaten slaven werd gesticht. Ook Taylor wil dat de Amerikanen een rol spelen in het vredesproces, maar de Amerikaanse president Bush wil dat eerst de Liberiaanse leider opstapt. Die weigert dat echter nog steeds. Taylor wil zijn positie pas na een overgangsperiode opgeven, zo vertelde de voormalige rebellenleider de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdag.