CUIJK - De tijd is rijp voor een fusie van VVD en D66. Dat vindt F. de Lange, voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Tijdens een JOVD-congres in Cuijck pleitte hij zaterdag voor een discussie over het samengaan van de twee liberale partijen.

De VVD heeft volgens hem de belangrijkste obstakels voor een fusie verwijderd door te besluiten tot meer interne partijdemocratie en bestuurlijke vernieuwing, typische D66-items. De liberalen besloten vorige week dat in de toekomst de leden de lijsttrekkers kiezen en niet de partijbaronnen. Verder is de VVD nu voorstander van de gekozen burgemeester en heeft fractieleider Van Aartsen gepleit voor een referendum over de nieuwe Europese grondwet.

De keuze D66 voor een kabinet met de VVD is ook een goede stap, aldus De Lange. “Hoewel uitgejoeld door de linkse oppositie heeft D66 gekozen voor een rechts kabinet uit plichtbesef en realiteitsbesef. Allemaal kwaliteiten die de VVD hoog in het vaandel heeft. Een samengaan zou leiden tot meer discussie en minder blazers.”

In het verleden is er door VVD'ers wel vaker gepleit voor een fusie met D66, onder anderen door Van Aartsen en door de huidige staatssecretaris van Sociale Zaken Rutte.