SEEDORF - Ongeveer 2000 mensen hebben zaterdag bij de Nederlandse legerbasis Seedorf in Duitsland geprotesteerd tegen een mogelijke sluiting van de basis. Het ging om zowel Duitsers als Nederlanders. Onder hen waren lokale en landelijke Duitse politici, bezorgde burgers en vertegenwoordigers van het maatschappelijk leven uit plaatsen in de omgeving van de kazerne, zoals Zeven en Selsingen.

Veel van de aanwezigen waren in een protestmars vanuit Zeven gekomen. De actie, die ordelijk verliep, was georganiseerd naar aanleiding van de bezuinigingsplannen bij Defensie. Minister Kamp denkt onder meer aan de sluiting van de basis in Seedorf en luchtmachtbasis Twenthe.

In Seedorf heeft de Koninklijke Landmacht al veertig jaar een basis, waar ongeveer 2200 Nederlandse militairen en ruim tweehonderd burgers werken. In totaal wonen en werken er een kleine Nederlanders in Seedorf. De lokale economie in Seedorf en omgeving vaart wel bij de aanwezigheid van de Nederlanders. De demonstranten boden bij de kazerne een petitie aan.

Burgemeesters van omliggende plaatsen wezen op de oude banden tussen de Nederlanders en de Duitsers en zeiden dat die niet mogen worden verbroken. De Nederlandse brigadegeneraal J. de Jonge sprak van een hartverwarmende actie en benadrukte dat nog geen besluit is gevallen.