WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft maandag toegestemd in de executie van een militair die is veroordeeld wegens verkrachting en moord. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Het is voor het eerst in meer dan een halve eeuw dat dit is gebeurd.

De nu 42-jarige soldaat Ronald Gray zit al twintig jaar in een dodencel op een militaire basis in Kansas. In 1957 was Eisenhower de laatste Amerikaanse president die zijn handtekening zette onder de terdoodveroordeling van een Amerikaanse militair.

Volgens het Amerikaanse rechtssysteem moet een president de executie van een militair goedkeuren. President John F. Kennedy was de laatste die een keus moest maken tussen leven en dood. Hij zette in 1962 een terdoodveroordeling om in levenslang.

Moeilijk besluit

"Hoewel het goedkeuren van een terdoodveroordeling voor een lid van onze strijdkrachten een ernstig en moeilijk besluit is voor een opperbevelhebber, gelooft de president dat de feiten in deze zaak er geen twijfel over laten bestaan dat de veroordeling juist is en rechtvaardig", aldus een woordvoerster van Bush.

Gray pleegde eind jaren '80 vier moorden en verkrachtte acht mensen. Onder de slachtoffers waren militairen. Het Witte Huis gaat er volgens nieuwszender CNN van uit dat Gray nog in beroep gaat tegen het besluit.