ISTANBUL - De Turkse politie heeft maandag drie jongeren gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij de aanslag waardoor zondag in Istanbul zeventien doden vielen.

Na een tip van omwonenden konden agenten in een kelder van een woonblok in de buurt van de plek van de aanslagen drie tieners aanhouden.

De jongeren (16 en 17 jaar) ontkennen dat zij iets te maken hebben met de terreur, meldden Turkse media.

Begrafenis

Premier Recep Tayyip Erdogan was maandag aanwezig bij de begrafenis van de slachtoffers. De plechtigheid werd bijgewoond door duizenden mensen. Op de doodskisten lag de Turkse vlag. Erdogan riep op rustig te blijven.

Veel aanwezigen riepen leuzen tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Erdogan noemde de PKK niet bij naam, maar suggereerde wel dat er een verband is met de militaire operaties tegen de PKK in Noord-Irak.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist. De PKK zelf ontkent verantwoordelijk te zijn en beschuldigt op zijn beurt "duistere krachten" ervan achter de aanslag te zitten.

De separatistische strijd van de PKK heeft sinds 1984 ruim 34.000 mensen het leven gekost.

De Hoop Scheffer

De Europese Unie en de NAVO veroordeelden de aanlag in de sterkste bewoordingen. Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO sprak over een "afschuwelijke aanslag op onschuldige burgers".