IJMUIDEN - De reddingsbrigades hebben afgelopen week hun handen vol gehad aan badgasten die massaal het water opzochten zodra de zon doorbrak.

Bijna tweeduizend keer kwam de reddingsbrigade in actie, waarbij twaalf keer voor een redding in een levensbedreigende situatie. Dit maakte de Reddingsbrigade Nederland maandag bekend.

Recordaantal

Volgens directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland was er een recordaantal geregistreerde hulpverleningen bij de reddingsbrigades.

"In totaal werden afgelopen week 1931 hulpverleningsacties geregistreerd. Dat betrof 691 keer hulp aan zwemmers of baders en 52 keer aan opvarenden. Daarnaast werden 135 zoekgeraakte of gevonden kinderen met hun ouders of begeleiders herenigd."

De reddingsbrigade in Monster haalde afgelopen weekeinde binnen drie kwartier zeven mensen uit het water die door muien in de problemen waren gekomen.

Twee van de drenkelingen hadden te veel zeewater binnengekregen en vertoonden onderkoelingsverschijnselen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Drenkeling

In Den Haag is zondag een Poolse drenkeling gereanimeerd door de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade. Hij is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis vervoerd. Vrijdag werden er al twee slachtoffers uit het water gered van wie er een naar het ziekenhuis is vervoerd.

Op Texel zijn zeven mensen met een lijnredding uit het water gevist. Opvallend was verder het grote aantal van ruim duizend eerstehulpbehandelingen, vooral vanwege wespenbeten.