JERUZALEM/JERICHO - De Amerikaanse president Bush heeft de Palestijnse premier Mahmoud Abbas en de Palestijnse en Israëlische onderhandelaars zaterdag uitgenodigd om “in de komende weken” een bezoek te brengen aan Washington. Dat hebben Palestijnse functionarissen tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd.

De uitnodiging is overgebracht door de nationale veiligheidsadviseur van Bush, Condoleezza Rice. Die ontmoette de Palestijnse premier zaterdag in Jericho, op de Westelijke Jordaanoever.

Garanties

Bij de ontmoeting tussen Rice en Abbas waren volgens Palestijnse bronnen ook de ministers Mohammed Dahlan van Veiligheidszaken en Yasser Abed Rabbo van Informatie aanwezig. Zij weigerden na afloop commentaar te geven, maar volgens mediaberichten eiste Abbas in het gesprek garanties dat Israël zal stoppen met de liquidaties van radicale Palestijnen en dat het de levensomstandigheden in de Palestijnse gebieden zal verbeteren.

Zondag heeft de Amerikaanse veiligheidsadviseur gesprekken gepland met de Israëlische premier Ariel Sharon en de ministers Sylvan Shalom van Buitenlandse Zaken en Shaul Mofaz van Defensie. Mogelijk heeft ze daarna opnieuw een ontmoeting met Palestijnse vertegenwoordigers.

Invoering routekaart

Het bezoek van Rice aan het gebied moet Israël en de Palestijnen een extra zet geven voor de invoering van de zogeheten ’routekaart’, het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten. Haar reis volgt op het bezoek dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vorige week met dat doel aan de regio bracht.

Bereidheid wapenstilstand

De twee grootste islamitische radicale bewegingen, Hamas en de Islamitische Jihad, hebben net als de Fatah laten weten bereid te zijn tot een wapenstilstand. De aankondiging daarvan wordt binnen uur verwacht. De drie organisaties verbinden wel voorwaarden aan het beëindigen van aanslagen op Israëlische doelen. Belangrijkste is dat Israël ophoudt met de liquidatie van Palestijnse leiders.

Al-Aqsa wijst af

De al-Aqsa Martelarenbrigades, de gewapende afsplitsing van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat, heeft geen boodschap aan een wapenstilstand. Dat heeft de groepering zaterdag in een verklaring laten weten.

”Een wapenstilstand die niet leidt tot de verwezenlijking van onze nationale onafhankelijkheid en de bevrijding van onze gevangenen verplicht ons tot niets”, staat in de verklaring.

Stopzetting aanslagen

”Niemand heeft het recht uit onze naam te onderhandelen over een wapenstilstand”, stelt de groepering. Zij voegt eraan toe “niet te zijn geraadpleegd” bij de onderhandelingen van Palestijnse gewapende groeperingen over een eenzijdige stopzetting van aanslagen.

Volksfront voor de Bevrijding van Palestina

Ook het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina heeft laten weten een staakt-het-vuren af te wijzen. Deze organisatie heeft net als de al-Aqsa Martelarenbrigades tal van aanslagen op Israëlische doelen opgeëist.