DEN HAAG - Een zeer zware gasexplosie heeft zaterdagmorgen een ravage aangericht in zes winkel- en woonpanden aan de Herman Costerstraat, naast de Haagse Mart in Den Haag. Acht mensen raakten zwaargewond, acht anderen liepen lichte verwondingen op.

Onder de zwaargewonden is een 10-jarig jongetje, dat ruim vier uur na de explosie uit het puin aan de achterkant van het gebouw werd gehaald. Hij werd per traumahelikopter overgebracht naar een ziekenhuis in de omgeving.

Gasexplosie

De explosie had even voor 10.00 uur plaats in de kelder van een snackbar. Door nog onbekende oorzaak had zich daar een enorme hoeveelheid gas opgehoopt. Het gas ontsnapte door een hevige explosie uit de kelder. De voor- en de achtergevel van het pand werden weggeblazen en plafonds van de bovenliggende verdiepingen storten naar beneden.

De achterkant van het gebouw raakte verreweg het zwaarst beschadigd. Aan de voorkant was de schade minder. Hier werden de gevels van de snackbar, een kledingwinkel en een kleine juwelenzaak de straat opgeblazen in de richting van de Haagse Mart.

Deze landelijk bekende markt trekt in weekeinden 50.000 of meer bezoekers. Een oudere vrouw liep snijwonden op van rondvliegend glas doordat ze op de fiets langs de snackbar reed, juist toen de gasexplosie zich voordeed. “Ik hoorde een enorme klap en voelde een golf van hete lucht. Daarna werd ik over het hek van de fietsenstalling geblazen”, aldus de vrouw.

Instortingsgevaar

De diverse hulpdiensten waren binnen enkele minuten na de explosie ter plaatse. De brandweer en de politie slaagden er daardoor in om bijna alle gewonden relatief snel uit het woon- en winkelgebouw te halen. Toen bleek dat er sprake was van instortingsgevaar, werd de reddingsoperatie tijdelijk gestaakt. Het gebouw werd gestut en de zoekactie vervolgd met twee gespecialiseerde reddingshonden. Rond 14.30 uur werd het 10-jarige jongetje uit het puin gehaald. Daarna werden geen personen meer gevonden.

Burgemeester

Burgemeester Deetman acht de kans klein dat er later nog slachtoffers onder het puin worden gevonden. “Op grond van de bevindingen van brandweer en politie en verklaringen van omstanders gaan wij er vanuit dat er verder geen mensen meer in het gebouw zijn”, aldus Deetman. Wel wees hij erop dat er later, als het pand weer toegankelijk is.

Oorzaak onbekend

Het is nog onduidelijk wat de explosie heeft veroorzaakt. Buurtbewoners en media speculeren over een mogelijk verband met eerdere gasexplosies in de omgeving. Burgemeester Deetman van Den Haag zegt dat voor een dergelijk verband geen aanwijzingen bestaan. Desondanks neemt de technische recherche ook dergelijke zaken mee in het onderzoek, liet Deetman weten.

Informatienummer

De gemeente Den Haag heeft zaterdagmiddag een informatienummer opengesteld in verband met de nasleep van de gasexplosie. Via 070-3453446 krijgen familieleden en kennissen van de slachtoffers informatie van een team van vier medewerkers van de tijdelijke telefonische dienst.

De medewerkers hebben het ontzettend druk met het beantwoorden van vragen. Belangstellenden die niets te maken hebben met de slachtoffers krijgen het klemmende verzoek niet te bellen. Hierdoor hoopt de gemeente te voorkomen dat het telefoonnummer slecht bereikbaar wordt.