AMERSFOORT - Vijf Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 17 tot 25 jaar zijn tijdens een werkvakantie in Kenia afgelopen donderdag verkracht door een groep van zo'n tien Keniaanse mannen.

De vrouwen van 17 tot 25 jaar oud maakten onderdeel uit van een groep van twaalf Nederlanders die namens de organisatie Livingstone een schooltje opknapten in het plaatsje Kakamega.

Beveiligd terrein

Een groep van zo'n tien Keniaanse mannen wist het beveiligde terrein op te komen door een buurman te gijzelen. De vrijwilligers werden in een kamer bijeengedreven en gedwongen hun waardevolle spullen af te staan.

Daarna werden ze vastgebonden en moesten ze op de buik gaan liggen. De overvallers hadden volgens een woordvoerder van Livingstone behalve een vuurwapen ook harken en speren bij zich.

Vijf vrouwen werden meegenomen naar een andere ruimte en verkracht. Op het complex waren ook enkele Kenianen aanwezig, maar die werden volgens de hulporganisatie uiteindelijk niet verkracht omdat ze baby's bij zich hadden.

Geschokt

Medewerkers van Livingstone zijn "ontzettend geschokt". De jonge vrouwen zijn in het ziekenhuis onderzocht en inmiddels terug in Nederland.

Ze worden ondersteund door familie en mensen van Livingstone en krijgen medische en psychische zorg.

Stopgezet

De christelijke organisatie organiseert al tientallen jaren werkvakanties in Afrika, Oost-Europa en Zuid-Amerika. Het project in Kenia is per direct stopgezet.

De Keniaanse politie onderzoekt de zaak met dertig mensen en zou al honderd mensen hebben verhoord.

Hulporganisaties

Nederlandse hulporganisaties die actief zijn in de Keniaanse regio Kakamega reageren eveneens geschokt. Bouwe Jan Smeding, adjunct-directeur van Simavi, noemt het "een ontstellend vervelend en afschuwelijk incident".

Maar, zegt hij erbij, "het had ook in andere landen kunnen gebeuren.". Smeding reisde vorig jaar nog met een cameraploeg door de regio. Die is volgens hem niet onveiliger dan andere gebieden.

SIW

Rosa Draaisma, die namens de stichting SIW jongeren aanstuurt die vrijwilligerswerk in Afrika gaan doen, kreeg van het nieuws "rillingen op de rug".

Ze verwacht nu minder belangstelling voor Kenia, net nu de rust na de gewelddadige presidentsverkiezingen terug lijkt. "Negatieve berichten blijven lang hangen. Jammer, want dit is een incident. Heel veel domme pech."