UTRECHT - Medewerkers van RAVU, de ambulancedienst in de provincie Utrecht, rijden sinds zaterdag per fiets door de binnenstad van Utrecht om eerste hulp te verlenen. Een woordvoerder van de dienst heeft maandag een bericht daarover in het AD bevestigd.

De felgele ambulancefiets met het RAVU-logo rijdt voorlopig alleen op zaterdag in de binnenstad van Utrecht. Ook kan hij bij grote evenementen in de provincie worden ingezet.

Slechts vier ambulancemedewerkers zijn gerechtigd om de volledig uitgeruste fiets te gebruiken. Zij kunnen niet alleen doeltreffend hulp bieden, maar hebben ook voldoende conditie en fietservaring.

Binnenstad

De ambulancedienst heeft de fiets ingevoerd, omdat het steeds moeilijker wordt de binnenstad per auto snel te bereiken. Als de fiets wordt ingeschakeld, stuurt de meldkamer ook een wagen, zodat een gewonde indien nodig snel naar het ziekenhuis kan worden gebracht.

De fiets is zaterdag drie keer gebruikt. In één geval moest de hulpvrager naar het ziekenhuis.

Primeur

De ambulancefiets is echter geen primeur, zo meldt het Gelders Archief. In Arnhem reden omstreeks 1920 ook ambulancefietsen rond. Deze fietsbrancards waren van het oude gemeenteziekenhuis aan de Eusebiusbinnensingel.