VOORBURG - De levensverwachting voor zowel vrouwen als mannen is de afgelopen vijf jaar gestegen. Vooral mannen maakten een inhaalslag. Meisjes geboren in 2007 worden naar verwachting gemiddeld 82,3 jaar oud, de vorig jaar geboren jongens gemiddeld 78 jaar.

Dat meldde het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Vrouwen hebben altijd een hogere levensverwachting dan mannen gehad, maar dat verschil wordt kleiner. Vanaf 1980 is de levensverwachting van mannen met 5,5 jaar toegenomen, die van vrouwen met 3,1 jaar.

Volgens demograaf Jan Latten van het CBS wordt het verschil onder andere kleiner omdat mannen gezonder zijn gaan leven en door de medische vooruitgang.

Roekelozer

Het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen begint volgens Latten al rond de geboorte. "Rond de geboorte sterven al meer jongens dan meisjes. Ook hebben jongens in hun jeugd vaker ongelukken, zoals in het verkeer. Ze zijn roekelozer, dat zit in de genen."

Op latere leeftijd krijgen mannen vaker te maken met levensbedreigende ziekten, zoals hartkwalen. "Vrouwen zijn het iets sterkere geslacht."

Zeventigers

Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorig jaar verder gedaald. "Niet eerder was er in Nederland zo'n lange periode van dalende sterfte", stelt het CBS. Vorig jaar was het aantal sterfgevallen bijna 7 procent lager dan in 2002. De meest opvallende daling was te zien bij de zeventigers. Het aantal zeventigers dat vorig jaar overleed, lag bijna 13 procent lager dan in 2002.