BAGDAD - Irak ging maandagochtend gebukt onder een reeks aanslagen. In de hoofdstad Bagdad kwamen bij drie zelfmoordaanslagen zeker 28 mensen om het leven. In de Noord-Iraakse stad Kirkuk eiste een bomexplosie minstens elf mensenlevens.

In Bagdad waren de meeste slachtoffers waarschijnlijk sjiitische pelgrims, aldus het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ongeveer honderd mensen raakten gewond.

De politie vermoedt dat de terreuracties door vrouwen zijn uitgevoerd. Volgens waarnemers zet de terreurbeweging al-Qaeda steeds vaker vrouwen in voor aanslagen omdat de veiligheidscontroles voor mannen strenger zijn. De aanslagen werden op drie locaties binnen een half uur tijd gepleegd.

Pelgrims

De door de aanslagen getroffen pelgrims waren op weg naar een jaarlijks sjiitisch evenement in het noorden van Bagdad. De afgelopen dagen begonnen duizenden sjiitische moslims aan de voettocht naar het heiligdom van de imam Musa al-Kadhim.

De processie ter ere van de imam, die in 799 overleed, trekt ongeveer een miljoen sjiitische pelgrims naar de hoofdstad.

Herdenking

Zondag werden al zeven bedevaartgangers doodgeschoten. In 2005 kwamen tijdens de herdenking ongeveer duizend mensen om het leven toen er in de massa paniek uitbrak door een gerucht over een aanslag.

Bij de bomaanslag in Kirkuk raakten minstens 54 mensen gewond, aldus de politie. De aanslag vond plaats tijdens een demonstratie tegen de goedkeuring van een omstreden kieswet. Duizenden mensen waren op de been.