LOS ANGELES - De brandweer van Californië heeft een gebied bij het nationaal park Yosemite ontruimd vanwege een grote bosbrand. Het vuur verspreidt zich ongecontroleerd en bedreigt ongeveer tweeduizend woningen.

Het vuur woedt sinds vrijdag ongeveer 30 kilometer van de ingang van het beroemde park, waar in deze periode van het jaar doorgaans veel toeristen verblijven.

De krant Los Angeles Times meldde op gezag van de autoriteiten dat zeker twaalf huizen en ongeveer dertig andere panden in de stad Midpines door de brand zijn verwoest. Meerdere campings zijn ontruimd.

Blusvliegtuigen

Het vuur, met hier en daar 30 meter hoge vlammen, legde in het weekeinde ongeveer 8000 hectare in de as, maar bedreigt het park zelf niet. Circa tweeduizend brandweerlieden, geholpen door meer dan twintig blusvliegtuigen en -helikopters, bestrijden het vuur.

De brand is mogelijk ontstaan als gevolg van het schieten op rotsblokken door twee mannen en twee vrouwen op een afgelegen plek in de bossen. Een woordvoerder van de brandweer zei dat een vonk al voldoende kan zijn om de kurkdroge bossen in brand te zetten.

Droogtes

Californië gaat deze zomer gebukt onder een van de ernstigste droogtes in decennia. De afgelopen weken hebben in de staat al een reeks grote en kleinere bosbranden gewoed.