ISTANBUL - Bomaanslagen in Istanbul hebben zondagavond zeker aan zestien mensen het leven gekost. Meer dan 150 mensen raakten gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen in de Turkse metropool is nog niet opgeëist, maar analisten en de politie wijzen in de richting van de Koerdische terreurorganisatie PKK. De PKK heeft maandag alle betrokkenheid ontkend.

De eerste bom ging tegen tien uur af in een telefooncel in een druk voetgangersgebied in het district Güngören, een woonwijk in het westelijke deel van de stad.

De kleine explosie leek vooral bedoeld om nieuwsgierigen te trekken. De eerste ontploffing werd gevolgd door een tweede, veel zwaardere bom.

In de omgeving bevonden zich inmiddels ongeveer duizend mensen toen het explosief afging in een vuilnisbak niet ver van de telefooncel.

Reddingsdiensten

Volgens ooggetuigen zat er tussen de aanslagen tien minuten tijd. "Hoofden en armen vlogen door de lucht", aldus een getuige. Reddingsdiensten waren druk in de weer alle gewonden die zich nog op straat bevonden, hulp te verlenen.

In het ziekenhuis zijn tientallen zwaargewonden binnengebracht. De Turkse autoriteiten lieten weten dat de toestand van zeven gewonden slecht is.

Veiligheidscamera's

De politie van Istanbul heeft een onderzoek ingesteld en bekijkt onder meer de banden van veiligheidscamera's in de buurt. Volgens gouverneur Muammer Güler van Istanbul is er geen sprake van een zelfmoordaanslag. "Het is zeker een terreuraanslag", aldus Güler.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar "het zou niet de eerste keer zijn dat de PKK zo te werk gaat", aldus een anonieme politiebron. Güler wilde daar nog niet van spreken.

Autonoom thuisland

De PKK vecht voor een autonoom thuisland voor Koerden in het zuidoosten van Turkije. Die strijd heeft sinds 1984 meer dan 37.000 mensen het leven gekost.

Istanbul wordt de laatste jaren geregeld getroffen door aanslagen. Begin juli beschoten vier mannen in Istanbul het Amerikaanse consulaat. Zij zouden lid zijn van een radicaalislamitische organisatie. Drie agenten en drie aanvallers kwamen om.

Laatste jaren

De laatste jaren wordt Turkije met enige regelmaat opgeschrikt door aanslagen. Meestal zijn Koerdische opstandelingen of islamitische extremisten verantwoordelijk voor het geweld.

Een overzicht van recente aanslagen in de grootste stad van Turkije.

2003
Twee autobommen ontploffen bij twee synagogen: dertig doden en meer dan tweehonderd gewonden. Enkele dagen later plegen zelfmoordterroristen aanslagen bij het Brits consulaat en de Britse HSBC-bank in de stad: 32 doden. In 2007 krijgen zeven mannen, onder wie leden van al-Qaeda, hiervoor levenslang.

2004
Vier kleine bommen ontploffen bij filialen van de HSBC in Istanbul en de hoofdstad Ankara. Niemand raakt gewond. Twee zelfmoordterroristen plegen een aanslag op een restaurant in een loge van vrijmetselaars in de metropool: een dode en vijf gewonden.

2006
Een aanslag op een internetcafé kost een mensenleven. De Koerdische splintergroepering TAK eist de aanslag op.

2008
Drie politiemannen en drie schutters komen 9 juli om tijdens een aanval op het Amerikaanse consulaat, een aanslag vermoedelijk gepleegd door moslimextremisten. Op 27 juli kosten bomexplosies op straat zeker vijftien mensen het leven.