LONDEN - De top van de Labourpartij heeft zich rond premier Gordon Brown geschaard. De laatste in de rij was zondag voormalig vicepremier John Prescott. Brown ligt onder vuur nadat de partij een serie tussentijdse verkiezingen heeft verloren.

Volgens Prescott is een wisseling van het leiderschap "zinloos" en zal de partij er door worden verdeeld. Ook minister van Justitie Jack Straw, die in kranten veelvuldig genoemd wordt als opvolger van Brown, sprak zijn steun uit voor de geplaagde Brown.

Leider

"Gordon Brown is de beste leider om ons door deze zware tijden te loodsen", zei Straw tegen de BBC. Harriet Harman, de plaatsvervangende partijleider, verklaarde dat Labour zich richt op het leiden van het land en niet op het samenzweren tegen de premier.

Speculaties over de positie van Brown namen toe nadat de partij vorige week de tussentijdse verkiezing in een district van het Schotse Glasgow had verloren. Labour was hier meer dan zestig jaar de eerste partij.

Londen

Het volgde na twee eerdere nederlagen bij tussentijdse verkiezingen en het verlies van het burgemeesterschap van Londen aan de Conservatieve Partij. In een peiling in The Sunday Telegraph staat Labour 24 punten achter de Tories. Brown volgde dertien maanden geleden Tony Blair op.

Na een positief begin verloor Brown aan populariteit onder meer door een achteruitgang van de economie, belastingmaatregelen vielen niet goed, de bank Northern Rock moest van de ondergang worden gered en de overheid bleek privacygevoelige gegevens van haar burgers niet goed te kunnen beheren.