ISTANBUL - Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) stond op de dodenlijst van de ultranationalistische Turkse groep Ergenekon. Dat meldde de Turkse krant Milliyet zondag op basis van een verklaring van een van de opgepakte leden van de organisatie.

Lagendijk ziet toe op de hervormingen die Turkije moet doorvoeren om lid te worden van de Europese Unie.

Ook de voormalige presidenten Suleyman Demirel en Ahmet Necdet Sezer waren doelwit van Ergenekon. De organisatie had het verder gemunt op Deniz Baykal, de leider van de grootste oppositiepartij CHP.

Chaos

Ergenekon zou met geweld en chaos een militaire staatsgreep hebben willen uitlokken om zo de huidige regering van premier Tayyip Recep Erdogan ten val te brengen.

De Turkse politie heeft negentig leden van de schimmige groep opgepakt. Ze worden onder meer van terrorisme verdacht.

Huwelijk

Joost Lagendijk (51) is een bekende figuur in Turkije door zijn huwelijk met tv-journaliste Nevin Sungur. Als covoorzitter van de Turkije-delegatie in het Europarlement volgt hij de hervormingen die Turkije moet doorvoeren om lid te worden van de Europese Unie.

Lagendijk was zondag zeer verrast dat hij op een dodenlijst staat. "Dat had ik nog niet gehoord. Wel over veel andere mensen, zoals het hoofd van de generale staf, schrijver Orhan Pamuk en journalisten", zei Lagendijk vanuit Istanbul, waar hij de zaak van het Constitutionele Hof tegen regeringspartij AKP volgt.

Geweken

Echt verontrust is hij niet. "Het is nooit leuk om het doelwit te zijn van wie dan ook. Maar ik mag aannemen dat het gevaar geweken is, nu de lijst en de organisatie zijn ontdekt."

Turkse nationalisten hadden het al eerder gemunt op Lagendijk. Een nationalistische advocaat deed december 2005 aangifte tegen hem, omdat hij Turkije zou hebben beledigd. Dat was strafbaar volgens het toen geldende wetboek van strafrecht. Justitie seponeerde de aanklacht.

Dit voorjaar had het Europarlementslid het nog aan de stok met de CHP. Lagendijk had kritiek geuit op die partij, waarna de CHP om zijn ontslag vroeg als covoorzitter van de Turkije-delegatie in het Europarlement. Dat is geweigerd.