BAGDAD - De Amerikaanse strijdkrachten in Irak hebben vrijdagavond tegen de BBC ontkend dat de voormalige Iraakse minister van Informatie al-Sahhaf is verhoord en vervolgens weer is vrijgelaten. "Hij is een interessante verhalenverteller", aldus een zegsman van het Amerikaanse Centrale Commando.

Al-Sahhaf, befaamd om zijn hardnekkige beweringen dat het Iraakse leger de Amerikaanse troepenmacht in de greep had, verscheen vrijdag op de Arabische zenders al-Arabiya en Abu Dhabi TV. Hij beweerde dat hij zich kortgeleden "via vrienden" bij de Amerikanen in Bagdad had gemeld. Na verhoor zou hij weer zijn vrijgelaten.

Een Arabische krant in Londen zei in april dat al-Sahhaf zich wilde overgeven aan de Amerikanen, maar dat de VS geen interesse hadden. De ex-minister van Informatie staat namelijk niet op hun lijst van de 55 meest gezochte Iraakse ex-functionarissen.

In het vraaggesprek kondigde al-Sahhaf vrijdag overigens aan dat hij een boek gaat schrijven over de ontwikkelingen zijn land. Dat is goed nieuws voor de grote internationale schare fans van de ex-bewindsman, al bijgenaamd Komische Ali. Zelfs de Amerikaanse president Bush liet zich eerder dit jaar ontvallen met plezier naar de persconferenties van al-Sahhaf te hebben gekeken.