DE BILT - Nederland heeft een zwoele week voor de boeg. Volgens weerinstituut KNMI wordt het de hele week tussen de 25 en 30 graden.

"Dat is typisch hondsdagenweer", aldus woordvoerder Harry Geurts. Niet te verwarren met hondenweer, wat juist het tegengestelde is.

De periode van ongeveer 20 juli tot omstreeks 20 augustus worden de hondsdagen genoemd. De periode waarin de hondsdagen vallen verschilt van jaar tot jaar, maar altijd omstreeks deze tijd. "De heldere ster Sirius van het sterrenbeeld 'de grote hond' komt dan tegelijk met de zon op."

Hitte

Voor de Grieken en Romeinen werden de hondsdagen gezien als een periode van grote hitte. "Ook voor ons land gaat dat op: de tijd van de hondsdagen is de warmste van het jaar." Het etmaalgemiddelde ligt qua temperatuur op 17 graden.

Onweer

In het oude Egypte vielen de dagen gelijk met de natste periode. "Dat is het bij ons niet. Maar de warmte kan wel voeding geven aan onweersbuien met veel regen in korte tijd. Een vochtig, broeierig weertype met zo nu en dan een paar stevige buien is karakteristiek voor de hondsdagen."