GAZA - Israël en de Palestijnen hebben een akkoord bereikt over de terugtrekking van Israëlische militairen van de Gazastrook en uit Bethlehem. Dat meldde de Palestijnse staatstelevisie vrijdag op gezag van een hoge Palestijnse functionaris. De terugtrekking van de eerste militairen zou zondag al kunnen en moeten beginnen, aldus de Palestijnse functionaris.

Israël heeft officieel nog niet bevestigd dat er een overeenkomst zou zijn gesloten. Wel meldde de Israëlische publieke omroep vrijdagavond dat er een akkoord is bereikt over de terugtrekking van militairen uit het noorden van de Gazastrook en Bethlehem. De zender sprak op gezag van een hoge Israëlische functionaris die het over maandag of dinsdag had voor de terugtrekking van de eerste militairen.

Het nieuws werd naar buiten gebracht na een ontmoeting tussen de Palestijnse veiligheidschef Mohammed Dahlan en de Israëlische coördinator voor militaire activiteiten in de bezette Palestijnse gebieden, generaal Amos Gilad. De Amerikaanse speciale gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, John Wolf, woonde het overleg vrijdag bij.

VS blij met akkoord

Het Witte Huis heeft vrijdagavond met instemming gereageerd op het door de Palestijnen gemelde principeakkoord over terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Gazastrook en Bethlehem. "We juichen het toe", zei woordvoerder Ari Fleischer in San Francisco, waar president Bush op bezoek is.

Minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken noemde het "een zeer positieve ontwikkeling". Volgens hem hebben Bush en andere leiders steeds op dit soort stappen aangedrongen. Powell zei dat het akkoord eerst wordt uitgevoerd in de Gazastrook en "te zijner tijd" wordt uitgebreid naar Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever.