ALMELO - De 29-jarige Raymond K. uit Zwolle komt in afwachting van een uitspraak door de rechtbank in Almelo op vrije voeten. Dat heeft rechtbankpresident G. Derks vrijdag bepaald. K. werd twee jaar geleden door Nederland uitgeleverd aan Amerika en daar voor de handel in XTC-pillen tot acht jaar cel veroordeeld.

Twee maanden geleden kwam hij terug naar Nederland om hier de rest van zijn straf uit te zitten. In de huidige rechtszaak is omzetting van de straf aan de orde. Volgens raadsvrouw I. Weski moet dat leiden tot onmiddellijke invrijheidsstelling. Wegens het zwaarwegende, principiële en belangrijke karakter van de zaak ging de rechtbank daar niet in mee. Het wachten is op het vonnis dat dinsdag 8 juli wordt gewezen.

In de tussenliggende periode mag K. wel naar huis. Derks: "K. is vader van twee jonge kinderen, van wie de jongste werd geboren tijdens zijn detentie. Tegen deze achtergrond heeft de rechtbank, mede omdat officier van justitie Gras zich er niet tegen verzette, besloten dat K. dinsdag 1 juli naar huis mag in afwachting van de uitspraak."