BELGRADO - In Servië is zaterdag een politieke rel losgebarsten over doodsbedreigingen aan het adres van president Boris Tadic, naar aanleiding van de arrestatie van Radovan Karadzic.

De pers in Belgrado meldde vrijdag al dat Tadic met de dood was bedreigd en dat verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Tevens herinnerde een politica van de ultranationalistische oppositiepartij SRS aan de moord in 2003 op premier Zoran Djindjic. Die had in 2001 ex-president Slobodan Milosevic uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Verraad

"Wij herinneren Tadic eraan dat in Servië verraad nooit wordt vergeven", aldus de leidende SRS-politica Vjerica Radeta vrijdag.

"Wij dreigen niet, maar wijzen waarschuwend op de vloek die alle verraders heeft begeleid in de Servische geschiedenis. Van de huidige machthebbers zullen misschien niet allen het 'geluk' hebben van Zoran Djindjic, want God straft tot in de zevende generatie".

De pro-Westerse regeringspartijen DS en G17+ eisten zaterdag een strafrechtelijk onderzoek naar die dreigende taal, aldus het radio- en tv-station B92.