DEN HAAG - Vakantiegangers die met de auto door Frankrijk reizen, kregen zaterdag op de Autoroute du Soleil (A6/A7) te maken met lange files richting het zonnige zuiden.

Op het drukste moment van de dag stond er volgens de ANWB ongeveer 450 kilometer file. In de vooravond waren de meeste stremmingen weer opgelost.

Ook op de A9 en op de A10 richting Spanje was het erg druk en moesten vakantiegangers veel geduld hebben. De verkeersproblemen op de Franse wegen begonnen zaterdag al vroeg.

Rond 07.30 stond er op de A7 al 55 kilometer file tussen Vienne en Montélimar. De A7 doorkruist de Rhônevallei en is de belangrijkste weg naar het zuiden.

Gotthardtunnel

Niet alleen in Frankrijk maar ook in Zwitserland en Oostenrijk was het druk. Bij de St. Gotthardtunnel in Zwitserland bedroeg de wachttijd op enig moment ruim 2,5 uur voor verkeer naar het zuiden.

In Oostenrijk stond bijna 15 kilometer file aan beide zijden van de Tauerntunnel op de A10 Salzburg-Villach. De wachttijd was daar tussen de twee en drie uur.

Automobilisten met als eindbestemming Italië ondervonden in dat land ook hinder. Er stonden files op de wegen rond Genua en Ventimiglia op de A10 en op de A22 Bolzano richting Verona.

In Duitsland viel de verkeersdukte mee, aldus de ANWB. In Nederland was het erg rustig. Bij Rotterdam was het wel iets drukker door het Zomercarnaval in de binnenstad.