GAZA - Veiligheidstroepen van Hamas hebben zeker 120 sympathisanten van Fatah in de Gazastrook opgepakt na een serie dodelijke bomaanslagen in de Palestijnse kuststrook. Dat hebben functionarissen van beide rivaliserende partijen zaterdag laten weten.

Dat hebben functionarissen van beide rivaliserende partijen zaterdag laten weten.

In Gaza-stad kwam het 's nachts tot zware vuurgevechten tussen Hamas-strijders en een clan die de arrestatie van een man wilde voorkomen, meldden ooggetuigen.

Hamas zei in een verklaring dat leden van de "vluchtende partij" zijn opgepakt omdat ze met de aanslagen chaos en anarchie willen veroorzaken in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook.

Fatah

Fatah, dat vorig jaar de macht verloor in het gebied, ontkent iedere betrokkenheid. De beweging zei dat er een interne strijd binnen de gewapende tak van Hamas woedt en dat de aanslagen daarmee te maken hebben.

Zes mensen kwamen vrijdagavond om toen een autobom ontplofte op een weg langs een druk strand in de buurt van Gaza-stad.

De slachtoffers waren de vijf inzittenden van de auto, allen Hamas-strijders, en een jong meisje dat op weg was naar het strand. Ruim twintig mensen raakten gewond.

In de Gazastrook zijn daarna wegversperringen opgericht. Alle auto's worden door Hamas onderzocht. Ook zijn invallen gedaan in ruim veertig partijkantoren van Fatah.

Café

Eerder vrijdag gingen twee bommen af in Gaza-stad. Eén man, naar verluidt de bommenlegger, kwam om het leven bij een aanslag op een café.

Drie mensen raakten daarbij gewond. Enkele minuten later ontplofte een bom bij het huis van Hamas-politicus Marwan Abu Rass. Daarbij raakte niemand gewond.