AMSTERDAM - Minister Ella Vogelaar (PvdA) gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechter dat ze de ranglijst van de probleemwijken openbaar moet maken. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie vrijdag gezegd.

Vogelaar weigert de lijst waar haar veertig probleemwijken op rangorde staan genoteerd te publiceren.

Een journalist van RTL had vorig jaar gevraagd om de ranglijst van de veertig probleemwijken. Vogelaar weigerde die af te staan. Zij vreesde veel publiciteit voor de allerslechtste wijken. Dat zou leiden tot stigmatisering en een 'negatief effect'. RTL Nieuws stapte daarop naar de rechter, die de omroep woensdag in het gelijk stelde.

Stigmatiserend

De rechtbank is van mening dat het aanwijzen van veertig probleemwijken op zich al stigmatiserend heeft gewerkt. Minister Vogelaar betreurt de uitspraak van de rechter.

"De laatste overeenkomsten voor de wijkenaanpak zijn onlangs getekend. Alle partijen willen enthousiast aan de slag met de uitvoering hiervan. De publicatie van een ranglijst geeft alleen maar negatieve energie."

Volgens de woordvoerder van het ministerie gaan de juristen van het ministerie de uitspraak nader bestuderen voor de motivering van het beroep.