SCHIPHOL - Met ruim 1300 vertrekkende en arriverende vluchten en ongeveer 175.000 passagiers is vrijdag als 'drukste dag' op Schiphol rustig en soepel verlopen. Bij vlagen vormden zich lange rijen in de vertrekhallen, maar deze losten zich ook weer snel op.

"Voor de marechaussee was deze vrijdag niet drukker dan een normale vrijdag. We hadden het rustiger dan vorig jaar op de drukste dag," zei een woordvoerder van de Koninklijk Marechaussee op Schiphol.

"Reizigers hoefden maximaal een paar minuten te wachten in de rij van de paspoortcontroles", aldus de zegsman. De marechaussee inde circa twintig openstaande boetes. Ze kreeg verder slechts een paar aangiftes binnen en verstrekte ongeveer dertig nooddocumenten.

Extra personeel

Een woordvoerster van de luchthaven beaamde dat ondanks de vele passagiers alles goed is verlopen. Schiphol zette extra personeel en parkeerplaatsen in om de drukte het hoofd te bieden.

"Er waren slechts een paar honderd mensen meer op Schiphol dan vorig jaar op de drukste dag", zei de zegsvrouw.

Veel mensen wisten niet eens dat het de drukste dag was. "Is het de drukste dag? Alleen met parkeren leek het wat drukker dan normaal, maar de rijen vallen erg mee", zei een reiziger die voor zijn werk op weg was naar Nigeria.

Janna uit Friesland en Dirk-Jan uit Groningen hadden de eerste trein naar Schiphol genomen en hoopten de drukte voor te zijn. Ze kwamen echter om acht uur 's ochtends in een lange rij bij balie 31 te staan.

"Het lijkt wel alsof er honderd mensen voor ons in de rij staan, misschien wel meer", zei Janna. "Maar we zijn wel lekker vroeg in Milaan", vond Dirk-Jan. "Dan hebben we tenminste nog iets aan onze eerste dag."

Passagiers

In totaal vliegen ruim 9,7 miljoen passagiers in de zomermaanden via Schiphol. De luchthaven verwacht in de maanden juli en augustus ongeveer 50.000 reizigers minder dan in 2007. Dat komt vermoedelijk door de verhoogde brandstofprijzen en de onlangs ingevoerde vliegtax.