GAZA - De oprichter en leider van de radicale Hamas-beweging sjeik Ahmed Yassin heeft verklaard dat zijn beweging besloten heeft een staakt-het-vuren in acht te nemen. "Hamas heeft alle ontwikkelingen bestudeerd en heeft de beslissing genomen een bestand of staakt-het-vuren af te kondigen", aldus Yassin vrijdag.

Onduidelijk is vooralsnog of het bestand onmiddellijk ingaat. Yassin verklaarde dat er voorwaarden en een tijdslimiet zijn verbonden aan een staakt-het-vuren maar wilde daar verder niet op ingaan.

"We staan nog steeds in contact met de rest van de facties om een gemeenschappelijk standpunt vast te stellen die door iedereen ondertekend kan worden", aldus Yassin. Hij doelde daarbij op organisaties als Islamitische Jihad en de al-Aqsa Martelaren Brigades van Fatah.

Eerder op vrijdag kondigde een ander kopstuk van Hamas, Al-Rantissi, al aan dat Hamas mogelijk binnen enkele dagen aankondigt dat het de wapens zal laten zwijgen. "Er is een gezamenlijk document opgesteld, waarin het gezamenlijke standpunt staat waarmee Hamas, Jihad en Fatah akkoord zijn gegaan. Het zal heel snel bekend worden gemaakt, binnen een paar dagen", zei Abdelaziz al-Rantissi. Volgens hem heeft Hamas het document "voorbereid."