HAARLEM - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Haarlem zestien maanden gevangenisstraf geëist tegen de Volendamse café-eigenaar Jan Veerman. Het OM meent dat hij schuldig is aan brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel omtrent de nieuwjaarsbrand in zijn café De Hemel in de nieuwjaarsnacht van 2001. Zestien maanden is de maximale straf voor deze feiten.

Tegen de 35-jarige John V. eiste het OM tien maanden cel voor dezelfde feiten. Tegen de 26-jarige Laura Veerman, dochter van de cafébaas, eisten de officieren van justitie drie maanden celstraf voor alleen brand door schuld.

Sterretjes

Tijdens een korte maar felle brand kwamen in de betrokken nacht veertien jongeren om het leven en raakten er bijna driehonderd gewond nadat een bezoeker sterretjes had afgestoken in het café waardoor de kerstversiering in brand vloog. De 56-jarige horecabaas verklaarde eerder voor de rechtbank dat hij geen fouten heeft gemaakt in zijn bedrijfsvoering.

Boete

Veerman hoorde ook nog een boete van 3000 euro tegen zich eisen voor het niet op orde hebben van een bouwverordening en het ontbreken van een drank- en horecavergunning.

Het requisitoir van de officieren van justitie duurde de hele morgen. Vooral bedrijfsleider John V. had het erg moeilijk vrijdag. Hij kon zijn emoties niet de baas en huilde vrijwel voortdurend. Tijdens zijn verklaring donderdag heerste doodse stilte in de rechtszaal. Het gaf de paniek en chaos van die nacht treffend weer.

De bedrijfsleider deed er alles aan om te redden wie er te redden viel. Hij toonde zich verbijsterd over de verwijten aan zijn adres door het Openbaar Ministerie.

Het OM rekent de nieuwjaarsbrand vooral cafébaas Jan Veerman aan. De ondernemer is primair verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn zaak, betoogden A. Peters en B. Beune, gebrekkige controle van de gemeente doet daar niet aan af. De officieren vinden dat Veerman "onthutsend gebrek aan respect heeft getoond voor de veiligheid en levens van velen jongeren die café De Hemel bezochten."