MÜNCHEN - Badgasten, groot en klein, kunnen deze zomer bijna overal in Europa onbezorgd te water. Dat stelde vrijdag de Duitse versie van de ANWB, de ADAC.

Het water langs de stranden aan de noordelijke Middellandse Zee, de Noordzee en de Oostzee is over het algemeen schoon en goed terwijl Neerlands kust topkwaliteit biedt.

Er is geen enkele reden om bezorgd te zijn over de gezondheid bij een duik in het zeewater of in grotere meren. De conclusies van de ADAC komen overeen met die van de EU eerder deze maand. De Duitse kustwateren bijvoorbeeld zijn op enkele plekken na van uitstekende zwemkwaliteit. De kwaliteit van het water langs de Nederlandse kust wordt als 'eerste klas' omschreven.

De ADAC inventariseerde dat op slechts 37 plaatsen het water niet aan de gestelde eisen voldoet en die zijn vooral in Italië. Maar zo vies hoeft het water daar helemaal niet te zijn. De Italiaanse autoriteiten stellen volgens de ADAC hogere eisen aan schoon water, wat hun negatief aandeel opschroeft.

De eisen die aan het water worden gesteld verschillen per instantie die het onderzoekt. De ANWB was vorige maand minder enthousiast over een aantal Nederlandse stranden en heeft aangedrongen op maatregelen om de kwaliteit van het zeewater te waarborgen. De grote boosdoener langs onze kust is volgens de ANWB waarschijnlijk de lozing van ongezuiverd riool- en afvalwater.