HAARLEM - "Wij zijn de afgelopen 2,5 jaar bijzonder geraakt door de afstandelijke houding van Jan Veerman. Zijn woorden en gedrag creëerden een steeds grotere afstand tussen de ouders en Veerman." Dat zijn enkele zinnen uit een verklaring die rechtbankvoorzitter R. Toeter vrijdagochtend voorlas voor de rechtbank in Haarlem.

Het was een verhaal van oud-burgemeester J. Bulte die hij namens de ouders van dertien van de veertien overleden jongeren van de cafébrand in de nieuwjaarsnacht van 2001 in Volendam had opgesteld. Volgens Bulte hebben de ouders tevergeefs contact gezocht met Veerman. "Hij heeft op geen enkele wijze verantwoordelijkheid en betrokkenheid getoond bij het leed. Daar hadden wij graag met hem over willen praten", zo las Toeter de woorden van Bulte voor.

De ouders hadden gewild dat Veerman zich tijdens zijn verhoor donderdag voor de rechtbank als een betrokken mens had laten zien. Dat is volgens hen niet gebeurd. Toeter besloot het voorlezen met het advies dat Veerman en de betrokkenen in Volendam de komende tijd eens goed met elkaar moeten praten.

Advocaat H. Anker vroeg zich af of de ouders donderdag wel bij het verhoor van Veerman aanwezig waren geweest. Bovendien zei hij verbaasd te zijn dat Bulte, oud-burgemeester van Edam-Volendam, optrad namens de ouders. Volgens hem bevestigde Bulte daarmee het beeld dat de drie verdachten hebben, namelijk dat hij niet hun burgemeester is.