LONDEN - Het Britse leger in Irak heeft bevolen de zoektocht naar wapens in het stadje Al Majar Al Kabir twee maanden op te schorten om de gemoederen tot bedaren te brengen. Het besluit is een reactie op de dood van zes Britse militairen die dinsdag in het stadje werden doodgeschoten. Dat meldde de Britse krant The Independent vrijdag.

Het leger bekijkt gedurende deze periode ook opnieuw of burgers het recht hebben om hun wapens te houden. Mogelijk wordt ook in andere gebieden een pauze ingelast in de zoektocht naar wapens, om de anti-Britse sentimenten onder de sjiitische bevolking weg te nemen.

De bewoners van Al Majar Al Kabir zouden woedend zijn geworden toen de Britten hun huizen met honden doorzochten. Het besluit tot ontwapening zou vooral de gewone mensen treffen en niet de criminelen. Bovendien zou het Britse bevel te weinig rekening hebben gehouden met het feit dat de bevolking zelf de lokale Baathleiders hebben verdreven zonder hulp van de geallieerden, en dat de orde nog lang niet is hersteld.

Britten gedood

De zes Britse militairen zijn gedood, nadat ze zich al hadden overgegeven na een vuurgevecht. De in het nauw gedreven militairen zouden foto's hebben laten zien van hun vrouw en kinderen in een poging hun leven te redden. "Ze wilden hiermee laten zien 'Wij zijn als jullie, we hebben ook vrouwen en kinderen' ", aldus een Iraakse verslaggever in de Daily Express.