AOSTA - Door een tragisch klimongeval op de alpenreus Mont Dolent zijn donderdag vier Nederlandse alpinisten om het leven gekomen. Een vader en zijn drie kinderen stortten honderden meters naar beneden nadat een van hen was uitgegleden en de drie anderen meetrok.

De slachtoffers zijn een 57-jarige huisarts uit Almere en zijn drie kinderen, twee meisjes en een jongen, van tussen de 16 en 23 jaar oud. De 50-jarige moeder van het gezin zag het ongeval gebeuren. Ze is volgens de ANWB zelf niet gewond geraakt, maar wel in shocktoestand overgebracht naar een ziekenhuis in Aosta.

Opgeven

Aanvankelijk maakte de vrouw zelf ook deel uit van de klimexpeditie, berichtten Italiaanse media, maar ze besloot op een zeker punt op te geven. "Ik heb mijn man en mijn drie kinderen op een afstand van 200 meter zien vallen; eerst is er een uitgegleden en toen alle anderen", zei de vrouw tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Een Franse wandelaar die het ongeval zag gebeuren, verklaarde dat de klimmers door middel van een koord met elkaar verbonden waren en dat ze elkaar daardoor meesleepten in hun val.

Weersomstandigheden

Volgens een Italiaanse reddingswerker gebeurde het ongeval op een hoogte van 3700 meter en stortte het viertal ongeveer vijfhonderd meter naar beneden. De weersomstandigheden waren volgens de reddingswerker prima.

De Mont Dolent is ruim 3800 meter hoog en ligt op het drielandenpunt van Frankrijk, Italië en Zwitserland. Het is een van de reuzen in het massief rond de hoogste alp, de Mont Blanc.

De Nederlandse klimmers waren lid van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Volgens voorzitter Frits Vrijlandt hadden de Nederlanders voor een relatief makkelijke route gekozen op de berg. Via andere zijden is die moeilijker te beklimmen. Ronald Naar, één van Nederlands bekendste bergbeklimmers vindt de Mont Dolent "geen heel extreme berg" maar wel een waarvoor "veel kennis van sneeuw en ijs" nodig is.

Moeder

De lichamen van de omgekomen klimmers zijn donderdagmiddag geborgen en overgebracht naar het mortuarium Courmayeur in de buurt van het Italiaanse Aosta. De moeder van het gezin is volgens lokale media uit het ziekenhuis ontslagen en probeert zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland.